maanantai 30. lokakuuta 2017

Helsingin kirjamessut 2017: Sunnuntai


Sunnuntain messupäivään lähdin kymmenen tunnin yöunien jälkeen hyvin levänneenä, ja vailla päämäärää. Ainoa suunnitelmani oli oikeastaan käydä ostamassa muutama kirja, ja kuunnella vähintään kaksi ohjelmaa listaltani. Koska lauantai oli venynyt sukulaisjuhlien takia, ajattelin, että olisin messuilla jokusen tunnin ja vetäytyisin sitten kotiin ihastelemaan uusia kirjoja.

Toisin kävi. Saavuin messuille hieman ennen kahtatoista, ja aloitin päivän kuuntelemalla Mauri Kunnasta, joka kertoi hänen uudesta teoksestaan Koiramäen Suomen historia. Olen onnistunut pitäytymään kiusauksesta ostaa kyseistä kirjaa, vaikka se näytti näin historian opiskelijan silmään mielenkiintoiselta ja asiapainoiselta. Ehkä joululahjaksi sitten :D

Mauri Kunnaksen jälkeen pyörin jonkin aikaa vailla suuntaa ympäri messualuetta, sillä seuraavan kiinnostavan keskustelun alkuun oli aikaa lähes tunti. Lauantain kävelyt kuitenkin ottivat ehkä hieman jalkoihin, minkä takia päädyin kuuntelemaan Kirjakallion lavalle keskustelua Miikka Niirasen ja Pekka Salmisen kirjasta Sä maksat. 
Kirjailijat ovat kaksi räp-yhtye Gasellien jäsentä, ja Sä maksat on molempien esikoisteos. Haastattelua kuunnellessa huomasin kiinnostuneeni kirjasta, tosin enemmän kriittisesti kuin "kuulostaa tosi hyvältä, pakko lukea tää!" tavalla. En välttämättä ollut samaa mieltä kirjailijoiden kanssa monestakaan asiasta, joten senkin takia haluan tietää minkälaisesta kirjasta on kyse.

Seuraavaksi KirjaKallio keskusteli siitä, miten nuoret miehet saataisiin lukemaan enemmän. Paikalle saapui myös Katri, Henna ja Lotta. Itse keskustelu oli ihan mielenkiintoinen, vaikka hieman turhauduin siitä, että nykyisessä miten saada pojat lukemaan keskustelussa jankataan koko ajan siitä, että pojat pitäisi saada ymmärtämään, että musiikin kuunteleminen ja lyriikoiden miettiminenkin on tavallaan lukemista. En ehkä tässä ala ihan liikaa analysoimaan keskustelijoiden puheita, koska siitä tulisi pitkä ja tarpeeton blogiraivo.


KirjaKallion ohjelman jälkeen loppupäivä kului oikeastaan muiden bloggareiden kanssa kierrellessä. Söin taivaallisen falafel-avocadorullan, tein lauantain tapaan kolme kirjaostosta, ja kävimme kuuntelemassa Susinukke Kosolaa ja Harri Hertelliä lavarunoudesta. Runous näin yleensäkin on minulle kovin vierasta, mutta uteliaisuuteni hieman heräsi, ja on hyvin mahdollista, että Susinukke Kosolan kokoelma täytyy tilata luettavaksi vielä tässä lähiaikoina.

Messuni loppuivat vasta hieman ennen kuutta, istuimme jonkin aikaa kirjahankinnat tehtyämme vielä pressihuoneessa, jonka jälkeen lähdin omille teilleni. Loppuilta meni perheen kanssa istuskellessa, sushia syöden ja junassa. Jyväskylässä kotiin saavuin vasta kymmentä vaille kaksi yöllä, ja tänä aamuna annoin itselleni nukkua hieman pidempää. Vähän liiankin pitkää, kun heräsin vasta luennon loputtua :D


Kirjahankinnat
Viikonlopun aikana kirjoja tarttui mukaan kymmenen kappaletta, mistä olen oikeastaan aika tyytyväinen, sillä en olisi jaksanut kantaa kovinkaan montaa enempää mukanani, mutta kymmenen on kuitenkin ihan kiitettävä luku. Messuilta kotiutuneet kirjat ovat:
- Tristania, Marianna Kurtto
- Vuosi herrasmiehenä, Joonas Konstig
- Osuma, Joonas Sarvilinna
- Harhaanjohtajat, Terho Miettinen & Raija Pelli
- Diktaattorien naiset, Diane Ducret
- Mielensäpahoittaja, Tuomas Kyrö
- Lempi, Minna Rytisalo
- Akvarellejä Engelin kaupungista, Jukka Viikkilä
- Kyynelten kallio, Teemu Keskisarja
- Poldark - Kapinallinen, Winston Graham

Näistä kolme ensimmäistä sain bloggareille järjestetyltä aamiaiselta, ja neljännen pyysin kustantajan osastolta arvostelukappaleeksi. Lukuunottamatta Diktaattorien naisia, kaikki hankinnat olivat tarkkaa harkittuja ja mietittyjä, ja vaikka valitettavasti muutamaa kirjaa ei löytynyt olen, kuten sanottu, tyytyväinen näihin. Kunhan ne saisi vielä mahtumaan kirjahyllyyn.

Lopuksi haluan kiittää mahtavasta messuseurasta tyyppejä blogien Carry on ReadingKirjavarkaan tunnustuksiaBookishteapartyMitä luimme kerran ja Hogwarts Library takana, sekä myös teitä kaikkia muita, joiden kanssa messuilla vaihdettiin kuulumisia ja ajatuksia!
Toki kiitoksia myös Messukeskukselle sekä Kirjamessuille bloggaripassista ja mahtavista messuista, ensi vuotta odotellessa!


4 kommenttia:

  1. <3 <3 <3 <3 oot ihana. Ja Susinukke!! TILAA TILAA TILAA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Kuten myös! Toivottavasti luvassa on hyviä Black Friday aleja, niin ehkä saan sen siinä samalla tilattua :D

      Poista