sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows: My Lady Jane

Dedication 
For everyone who knows there was enough room for Leonardo DiCaprio on that door. And for England. We’re really sorry for what we’re about to do to your history.
Kuinka monta kertaa olenkaan nähnyt My Lady Janen internetin englanninkielisissä kirjakuvioissa. Ja kuinka monta kertaa olenkaan jättänyt sen lukematta vaan sen takia, että tiedän, miten Lady Jane Greyn tarina menee oikeassa elämässä. Siitä huolimatta, että historian opiskelijana noin 90% ajasta menee ihmisten kurjuudesta lukemiseen, en silti kestä, jos sympaattiset hahmot kärsivät täysin epäreiluja kohtaloja. Kuten Jane Grey 1500-luvulla. Joten ymmärrätte varmaan, minkä takia myönnän olleeni hieman huolestunut, kun klikkasin auki Bookbeatin tarjoaman äänikirjan.
* * * * *
The comical, fantastical, romantical, (not) entirely true story of Lady Jane Grey. In My Lady Jane, coauthors Cynthia Hand, Brodi Ashton, and Jodi Meadows have created a one-of-a-kind fantasy in the tradition of The Princess Bride, featuring a reluctant king, an even more reluctant queen, a noble steed, and only a passing resemblance to actual history—because sometimes history needs a little help. 
At sixteen, Lady Jane Grey is about to be married off to a stranger and caught up in a conspiracy to rob her cousin, King Edward, of his throne. But those trifling problems aren’t for Jane to worry about. Jane is about to become the Queen of England.
* * * * *
Mutta fear not my friends! My Lady Jane on valehtelematta paras asia, mitä olen pitkään aikaan (lue: koskaan) lukenut. Kuten muistiinpanoissani asian ilmaisin: "ÖÖÖÖ HELP! PARAS. ASIA. IKINÄ!" Voin sanoa, että tätä postausta kirjoittaessa muistiinpanoistani ei ole turhan paljon apua. Kun äänikirja loppui, ensimmäinen ajatukseni oli: kenelle tätä voisi suositella. Niin paljon nautin siitä. Kaikki osaset loksahtavat paikoillensa niin täydellisesti.

Tudor-aika, fantasia ja huumori ovat yllättävän hyvä yhdistelmä. Ja tässä tapauksessa varsinkin huumori toimii. Goodreadsissa joku vastarannan kiiski väitti huumorin tuntuvan väkinäiseltä, mutta uskallan väittää vastaan. Kirjan tyyli on sellainen, ja nauroin ääneen pitkästä aikaa kirjaa lukiessa. Voisin lainata melkein jokaista lausetta My Lady Janessa. Vuoropuhelut ovat välillä niin hauskoja, että jouduin laittamaan äänikirjan pauselle vain miettiäkseni hetken aikaa kuulemaani. Enkä edes aloita kaikista sanaleikeistä, mitä sivuilla vilisi.
"Very funny, my lady. And that reminds me"---he pointed a finger at her---"no horse jokes."
He was making it too easy. "Ah, my lord, why the long face?"
"That's it!”
(…)“No horse jokes," he said.
"My lord, I apologize for the horse joke. If you put down the book---unharmed!---I will give you a carrot."
He brandished the book at her. "Was that a horse joke?"
"Neigh."
"Was that a horse joke?"
My Lady Janessa on itseasiassa yllättävän vähän hahmoja. Päähenkilöitä on ainoastaan kolme tai neljä, ja tärkeitä sivuhenkilöitä muutama enemmän. Mikä on vain hyvä, koska heihin ehtii kiintymään nopeammin. Vaikka pakko myöntää, että hahmot ovat kyllä niin absurdeja, että meinasin kuolla onnesta. Historiankirjoista tutut hahmot saivat hieman enemmän sisältöä, kun he eivät olleet enää hallitsijoita ja päätöksiä, vaan luonteen saaneita henkilöitä!

Kuten sanottu, My Lady Jane on historiallisiin tapahtumiin perustuva kirja. Jane Grey oli Englannin kuningatar, joka joutui keskelle Tudor-ajan välien selvittelyä. Hän ehti olla kuningattarena muutaman päivän. Jane Greyn aikana protestantit ja katolilaiset taistelivat uskonnollisesta vallasta Englannissa. Ja tätä faktaa ei olla unohdettu My Lady Janessa.
            Uskontojen sijasta asemastaan kamppailevat eläimiksi muuttuvat eδians:it (lausutaan ethians) sekä tavalliset ihmiset verities:it. Kaikki eivät hyväksy ethiansien olemassa oloa, ja kaikista radikaaleimmat haluaisivat hankkiutua heistä eroon lopullisesti, mikä toimii yhtenä kirjan keskeisistä juonistakin. En voinut kuin kiitellä, että historiallisesta tausta osattiin pitää niin ”uskollisesti” kiinni, ja maailma on rakennettu erinomaisen toimivasti. Vaikka muutenhan kyseessä on täysin vaihtoehtohistoriallinen teos, josta oikeastaan mikään ei ole niin kuin pitäisi.

Harvoin kommentoin äänikirjan lukijoita näissä postauksissa, mutta My Lady Janen lukijaa ei voi kuin kiitellä! Hänen lukemisensa lisää huumoriarvoa niin paljon, ja kirjan kerronta tyyli sopii luettavaksi todella hyvin. Ja koska kirjassahan vilisee popkulttuuriviittauksia jatkuvasti, kuunneltuna ne huomaa niin paljon helpommin. Meinasin itkeä onnesta, kun jossain vaiheessa Kaksin karkuteillä line: Frying pans, who knew! kantautui korviini
My Lady Jane on ehkä ovelin, hilpeyttä aiheuttavin kirja ikinä. Se on pikaisesti luettavaa kevyttä historiallista YA-fantasiaa, jonka olen tämän postauksen julkaisun aikaan ehtinyt lukemaan jo toisen kerran. Se hallitsee taitavasti historiallisen lähtökohtansa, muttei kuitenkaan pelkää ottaa vapauksia harhailla kauaskin lähtökohdistansa. Surullisesta taustatarinasta huolimatta My Lady Jane ei aiheuta synkkyyteen vaipumista ja kyynelehtimistä, ellei ilon kyyneleitä lasketa. En malta odottaa sarjalle jatkoa (seuraava kirja käsittelee ilmeisesti Brontën sisaruksia), joka on luvassa vasta ensi vuonna D:

Ei ole varmaan vaikea arvata, että ehdin hankkia tämän kirjan omakseni (kovakantisena!), ja rukoilen, että joku suomentaisi tämän, että myös englantia taitamattomat pääsisivät nauttimaan Janen ja kumppaneiden seikkailuista!

VINKKIVINKKI: Jos äänikirja-postaukseni innosti kuuntelemaan englanniksi YA-kirjallisuutta, niin tässä viihdyttävä
Because he was English and that's what the English do under stress: they drink tea.
* * * * * 
Julkaisuvuosi 2016
HarperTeen
491 sivua
Oma + äänikirja
Englanniksi

2 kommenttia:

  1. Tää kuulostaa niin absurdilta kirjalta, että voisin kyllä joskus tähän tarttua :-D Kaksi karkuteillä on mun Disney-lemppari, tie sydämeen käy paistinpannun kautta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Tää on kyllä niin älyvapaa, ettei voi kun rakastaa <3 Ja joooo, Kaksin karkuteillä on Disney-suosikki myös mulla!!

      Poista