tiistai 22. elokuuta 2017

Äänikirjat 101Kenelekään ei varmaan tässä vaiheessa ole jäänyt epäselväksi, että minä rakastan äänikirjoja. Melkein enemmän kuin fyysisiä kirjoja. Löysin ne kunnolla vasta pari vuotta sitten (vaikka olin innokas kuuntelija jo ala-asteella), kun työmatkoilla totesin kätevämmäksi kuunnella sen sijaan, että raahaisin matkassani painavia kirjoja. Eikä uteliaat silmät olisi jatkuvasti tuomitsemassa hyvin YA-painoitteista kirjamakuani.

Tämän postauksen idea on kuitenkin auttaa kaikkia niitä, jotka ehkä saattaisivat olla kiinnostuneita äänikirjojen kokeilemisesta! Muutamia kysymyksiä on silloin tällöin kommentteissa ollutkin, mutta ehkä tällainen koontipostaus kuitenkin löytää yleisönsä helpommin :D Joten näillä kolmella helpolla askeleella teilläkin on mahdollisuus uppoutua äänikirjoihin ihan uudella tavalla (ja ehkä löytää uuden ja tehokkaan lukumetodin!) Ja sanottakoon vielä, ettei tämä postaus ole yhteistyö minkään mainitun tahon kanssa, enkä saa tämän julkaisemisesta mitään hyötyä itselleni.

* * * * * 


Ensimmäinen askel: Etsi tarvittavat välineet
Haluatko kuunnella työmatkoilla? Kotona nukkumaan mennessä? Ruokaa laittaessa? Äänikirjat sopivat moneen tilateeseen, mutta on tärkeä olla varustautunut oikein. Itse luotan pitkälti puhelimeeni, joka kuitenkin kulkee kaikkialle mukanani. Google Play kaupasta löytyy tarvittavat sovellukset (palataan niihin piakkoin), ja kirjat kulkevat näin kätevästi mukana. Liitä kuulokkeet paikoilleen, ja menoksi!

Olennaisena osana sujuvaa kuuntelua on tietenkin kuulokkeet. Käytän pääasiassa korvien päälle tuleviin kuulokkeisiin, koska äänenlaatu on huomattavasti parempi niissä, kuin Huawein kämäsissä puhelimen mukana tulleissa. Pääasia kuitenkin on se, että ääni kuuluu. 

Mutta äänikirjoja voi kuunnella ihan CD-muodossa levysoittimen välityksellä, jos älypuhelimet eivät ole se juttu. (Vanhanaikaisesti) levylle äänitettyjä kirjoja kannattaa lähteä silloin etsimään kirjastosta tai kirjakaupoista. Myönnettäköön, etten osaa sen tarkkemin neuvoa näiden kanssa...


Toinen askel: Valitse sovellus
Itse olen kokeillut viittä eri sovellusta äänikirjojen kuunteluun. Ne vaihtelevat laadultansa, valikoimaltansa ja hinnaltansa suurestikin. Seuraavaksi siis lyhyesti esittelyt näistä viidestä, ja niiden hyvät ja huonot puolet! 

1. Audible
- Amazon-verkkokaupan sovellus
- Toimii Android- ja Ios-puhelimissa, sekä tietokonella.
- n. 15€ kuukaudessa, jolla saa yhden creditin jolla voi hankkia minkä tahansa kirjan valtavasta valikoimasta. Mahdollisuus kuitenkin erilaisiin sopimuksiin, esim. kaksi creditiä kuukaudessa, tai yksi credit kahdessa kuukaudessa.
- Halutessaan voi ostaa lisää creditejä (3 kpl n. 35€) tai kirjoja suoraa valikoimasta (tarjouksia usein, muuten kirjat ovat yleensä 20-30€).
- Ostetut kirjat saa ladattua suht helposti myös esimerkiksi omalle tietokoneelle.
- (tietääkseni) ainoastaan englanniksi.
- Hinnasta huolimatta olen käyttänyt Audiblea sovelluksista pisimpään. Se on helppokäyttöinen, ja valikoima on paras. 
Kenelle: Jos englanniksi kuunteleminen ei ole ongelma ja on valmis maksamaan vähän äänikirjoista, suosittelen!

2. BookBeat
- Bonnier Booksin äänikirjasovellus
- Android- ja ios-puhelimet.
- 16,90€/kk, ja voi kuunnella niin paljon kuin haluaa (sovelluksessa myös runsaasti e-kirjoja).
- Kirjoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Valikoima on laajahko, jos jaksaa selata sovellusta, sieltä on mahdollista löytää myös paljon helmiä
- Sovellus on periaatteessa yksinkertainen, mutta kirjoja on raskas etsiä, kun niitä on satoja ja ainoa selausmahdollisuus on listamuodossa, eikä esim. Audiblen tapaan kansikuvat esittävänä ruudukkona.
- Audiblen jälkeen eniten käyttämäni sovellus. Kirjavalikoimassa on paljon höttöä, mutta myös todella hyviä löytöjä. Koska 17 eurolla saa kuunnella ja lukea niin paljon kuin haluaa, paljon kuuntelevalle edullinen ratkaisu. Itse varmaan palaan BookBeatin pariin jossain vaiheessa, kun rahallinen tilanne sen paremmin sallii :D
Kenelle: Suosittelen erityisesti jos uutuudet ja suomenkielisyys kiinnostaa!

3. Storytel
- Vuonna 2015 perustettu yritys, joka toimii Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa, Puolassa ja Hollannissa
- 16,99€/kk, rajaton oikeus kuunnella ja lukea tarjolla olevia kirjoja (Bookbeatin tavoin)
- Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kirjoja
- Kirjavalikoima ja sovellus ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta samalainen kuin Bookbeatissa.
- Kokeilin ainoastaan sivujen tarjoamaa kahden viikon kokeilua, mutta aiemmista kokeilemistani sovelluksiin verrattuna en oikein vaikuttunut. Vaikka suomenkielistä kirjallisuutta oli paljon, omat kiinnostuksen kohteeni (eli historiallinen hömppä ja YA) jäivät vähän vähemmälle. Äänikirjoja on huomattavasti e-kirjoja vähemmän. Harmillista kyllä käyttämäni sovellusversio kaatuili usein, ja kirja saattoi hypätä parikin tuntia taaksepäin uudelleen käynnistettäessä. Ei kiva. Vaikka hinta ei ole paha rajattomaan kuunteluoikeuteen, en välttämättä käyttäisi tätä enää uudelleen, lähinnä sen takia, ettei sen valikoima palvellut YA-äänikirjailijaa.
Kenelle: Jos äänikirjat ovat sivujuonne e-kirja harrastuksessa, ehkä silloin valitsisin ennemmin tämän kuin Bookbeatin.

4. Overdrive
- Kirjastojen käyttämät e- ja äänikirja palvelu. (Postauksessa puhutaan nyt Helmet-kirjastoista, joten en voi vannoa, että kaikissa Suomen kirjastoissa olisi tätä palvelua tarjota)
- Toimii kirjaston tapaan, lainataan kortilla ja palautuu omalta tilitä x päivän kuluttua.
- Ilmainen!
- Enemmän englanniksi, Ellibs-sovellus tarjoaa suomenkielistä sisältöä enemmän.
- Suht helppokäyttöinen, kunhan ensimmäisellä kerralla oppii käyttämään.
- Valikoima laajempi kuin fyysisessä kirjastossa, ja esimerkiksi YA:ta on paljon tarjolla.
- Tätä olen käyttänyt välillä, lähinnä silloin, kun haluan nopeasti jotain kuunneltavaa. Silloin on helppo nappasta valikosta "saatavilla olevat", ja valita sieltä mieleisensä. Maksullisiin palveluihin tottuneena en jaksa jonotella kirjoja, joten sen takia tulee käytettyä harvemmin.
Kenelle: Hyvä peruspalvelu äänikirjoja aloitteleville, tai niille, joilla ei välttämättä ole intoa ja halua sijoittaa sovelluksiin!

5. Youtube
- Kiistanalaisin näistä viidestä
- Ilmainen
- Kirjoja kaikilla mahdollisilla kielillä, pääasiassa englanniksi
- Laatu on huono, kirjat saattavat päättyä kesken tai niitä on jaettu useampiin videoihin. Ei pysty tekemään puhelimella samaan aikaan muuta. Valikoima on suppea, ja mainokset kesken kirjan ärsyttäviä.
- Toinen halpa vaihtoehto todella säästeliäille. Uutuudet eivät yleensä pysy sivustolla kauaakaan, mutta klassikkovalikoimaa voi kehua. Silloin tällöin törmää piilotettuihin aarteisiin. OverDiven tapaan käyn yleensä etsimässä Youtubesta pikaista kuunneltavaa, mutta harvemmin tulee kokonaisia kirjoja kuunneltua täältä. Epävakain alusta, koska harhapainalluksia tulee usein, kun näytön täytyy pysyä auki. En voi oikeastaan suositella. 
Kenelle: Jos klassikot tai Potterit innostavat, ja hieman kyseenalainen levittämistapa ei vaivaa, Youtubesta varmasti löytyy jotain!


Kolmas askel: Opettele kuuntelemaan
Teoriassa äänikirjojen kuunteleminen on vähän kuin pyörällä ajaminen. Hieman opettelua se vaatii, mutta lopulta se palautuu mieleen pidemmänkin tauon jälkeen. 

Vasta aloittelevan äänikirjojen kuuntelijan kannattaa pitäytyä aluksi ihan vaan ikkunasta tuijottelussa ja kirjojen kuuntelussa. Bussi-, juna tai automatkat on hyvää aikaa harjoitella, ja niin matkakin sujuu joutuisammin. Ainakin omilla aivoillani on kestänyt jonkin aikaa tottua kuuntelemaan ja keskittymään kerrottuun tarinaan, eikä uppoutua siinä samalla omiin ajatuksiin. Silti aina silloin tällöin sovellusten hyppää 30 sekuntia taaksepäin mahdollisuudet on tullut tarpeeseen, kun on alkanut mietiskellä jotain ihan muuta.

Kun korvaan lörpöttelevään henkilöön on alkanut vihdoin tottua, on helppo heittäytyä ensimmäisenä tekemään vaikka kotiaskareita. Imurointi, tiskaus tai ruuanlaitto ovat parhaita mahdollisia aikoja kuunnella äänikirjaa. Saa jotain tehtyä samalla, kun etenee myös kirjassa. Ja koska nämä eivät vaadi kamalasti aivotöitä, niin ei ole pelkoa, että ajatukset menisivät solmuun. Laittaisin ehkä myös autolla ajamisen vasta tähän vaiheeseen, kun pystyy keskittymään myös liikenteeseen, ja kirjan silti kuulee taustalta. Ei kuitenkaan vaaranneta liikennettä yllättävien juonen käänteiden takia!

Itse olen päässyt kuuntelu-urallani niin pitkälle, että pystyn laittamaan kalenteriani ojennukseen samalla kuin kuuntelen. Mutta kaikki ajatuksellinen kirjoittaminen, ja esimerkiksi uutisten tai Twitterin selaaminen eivät onnistu äänikirjan kanssa samaan aikaan. Mutta pakko myöntää, että harvemmin teen muuta kuin pelaan puhelimella äänikirjaa kuunnellessa. Ehkä laitan kasvonaamion ja viilaan kynnet :D

* * * * *
Huh. Tässä on postauksella pituutta. Toivottavasti joku jaksoi sinnitellä loppuun saakka, ja sai mukaansa arvokkaita äänikirjavinkkejä! Suosittelen mielelläni kuuntelemisen arvoisia teoksia, ja lisäkysymyksiä saa esittää toki kommenteissa :) Pohdintasarjalle uskollisena heitetään kehiin vielä kysymys: Oletko kuunnellut äänikirjoja, ja mitä mieltä niistä olet? Tai olisiko tarkoitus aloittaa niiden kuunteleminen?

10 kommenttia:

 1. Ääää tää oli tosi hyvä ja hyödyllinen, kiitos suuresti! <3

  VastaaPoista
 2. Itse kuuntelen todella paljon äänikirjoja, niin puhelimelta, kuin normaali CD-levyiltäkin. Youtubesta on tullut kuunneltua Harry Potterit jo useampaankin kertaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että joku muukin! Itsekin olen juuri Pottereita silloin tällöin Youtubesta kuunnellut, koska Stephen Fry lukijana <3<3<3

   Poista
 3. Uu, kivoja listauksia. Mäkin tykkään kuunnella äänikirjoja. Se vaatii kyllä sopivaa tekemistä kaveriksi, eli ei mitään mikä veisi liikaa keskittymistä :D Itse olen Bookbeattia ja Storytelliä kokeillut ja ne oli kumpikin jees. Storytellissä äänikirjojen tarjonta taisi olla enimmäkseen englanniksi, mutta en mielelläni kuuntelisi kuin suomeksi :D Mulla on huono kuulo, niin englanti helposti puuroutuu korvissa. /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuripa näin, keskittyminen on hankalinta, vaikka siinä kyllä hiljalleen kehittyy! Tässä kommentteihin vastaillessa kuuntelen juurikin kirjaa :D Bookbeattia suosittelen (kuten varmaan on ilmeistä) enemmän, ihan jo vaan vakauden takia. Ja suomenkielisiä äänikirjoja varmasti löytyy sieltä enemmän!

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta, siitä oli ainakin mulle apua! Kokeilin viime keväänä Audiblea kun sai yhden kirjan ilmaiseksi ja luin uudestaan Lady Midnightin, se tuntui helpolta ekalta äänikirjalta kun olin sen jo kerran aikaisemmin fyysisesti lukenut. Sitten äänikirjat vähän jäi kun olisi pitänyt alkaa maksaa :D Haluaisin kuitenkin enkun yo-kirjoituksia ajatellen alkaa kuunnella enemmän äänikirjoja; osaisitko siis suositella jotain hyviä YA-kirjoja, jotka olisi ns. helposti kuunneltavia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että auttoi :)
   Ainakin näin nopeasti suosittelisin My Lady Janea, jos haluat nauraa kyyneleet silmissä ja historiallinen YA kiinnostaa! Se löytyy ainakin BookBeatista :) Myös kevyet YA-romantiikat on yleensä aika helppoja kuunneltavia, esim. Kasie West, tai Morgan Matsonin Unexpected Everything! (nämä löytyy ehkä Youtubesta). Ehkä myös Becky Albertallin kirjat voisi olla!
   Näin muutaman sanoakseni

   Poista
 5. Huikea postaus! Oon yrittänyt kuunnella äänikirjoja, mutta ajatus lähtee helposti harhailemaan ja jotenkin se ajatus siitä, että pitäisi moneksi tunniksi sitoutua kuuntelemaan jotain, hieman ahdistaa. Ennemmin kuuntelen podcasteja, joiden loppu tulee nopeammin :D Mulla om Bookbeatin kokeilu nyt menossa, mutta en usko jatkavani sitä. Vaikka selkä menisikin sököksi, tykkään silti fyysisistä kirjoista enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että eihän äänikirjat kaikille sovikaan. Välillä tulee itellekin turhautuminen, kun huomaa, että jäljellä on 10 tuntia 😂 Podcastit on kyllä kanssa ihan tosi kivoja!

   Poista