keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

YA-romantiikka x 5

Puolivälissä helmikuuta ahmin parissa päivässä viisi nuorten aikuisten romanttista kirjaa. Ei ole mitään väliä että kyseinen ya-genre on täynnä ongelmallisia, vaaleaihoisten heteroiden elämään keskittyviä kirjoja, joiden juonet ovat ennalta-arvattavia, ja sillon tällön myös aika kliseisiä. Ainoa asia mitä haluan on, että näitä suomennetaan enemmän.

Päätin kerätä näistä tällaisen yleisen "pohdintapostauksen", jonka loppuun koostaan lyhyehköt juoniselostukset kaikista viidestä kirjasta.


Luin kolme kirjaa Kasie Westiltä, yhden kirjan Jennifer E. Smithiltä ja yhden Morgan Matsonilta. Yleisesti olen yllättynyt, miten monipuolisia juonia näihin lukiolaisten rakkausdraamoihin voikaan oikeastaan keksiä. Vaikka peruskaava on aikalailla sama, kaikki tarinat tapahtuvat hyvin erilaisissa kehyksissä. Yhdessä jäädään jumiin kirjastoon, toisessa vaihdellaan lappuja pulpetin alla, ja kolmannesa hankitaan prom seuralainen koulunparkkipaikalla viisi minuuttia ennen itse tapahtumaa. Ainoastaan Smithin Hello, Goodbye and Everything in Between keskittyy parisuhteen "etsimisen" sijasta parisuhteen kohtalon ratkaisemiseen.

Yksi syy miksi nautin suuresti näistä söpöistä kesäromansseista, on juuri niiden helppous. Hyvin kirjoitettuna ne ovat vahvasti hahmojohtoisia, täynnä henkilöitä joihin on helppo samaistua, ja joihin sen takia kiintyy nopeasti. Elin ihan täysillä mukana jokaisessa näistä kirjoista, mistä kertoo yksi toteamus muistiinpanoissani: "Parasta ikinä, kaikki menee hyvin, ja sit se vaan räjähtää käsiin, ennen kun kaikki paranee taas jollain tavalla ennalleen". Yksinkertaista, tuttua, turvallista ja onnellinen loppu on ainakin teoriassa taattu. Vaikka sydämen rinnasta repivät ja kyynelkanavia kiduttavat kirjat ovat yhtä nautittavia lukea, aina välillä on hauska hetken aikaa "hengähtää" ja heittää aivot narikkaan.

Mainittakoon toki, että en ole kovinkaan analyyttinen lukija, vaan melkein poikkeuksetta yllätyn aina kirjan lopusta. Ehkä senkin takia standardini eivät ole kovinkaan korkealla plot twistien ja niiden aiheuttamien tajunnan räjähdyksien kohdalla.

(Alla kirjat järjestetty omasta mielestäni "huonoimmasta" parhaimpaan)
By Your SideKasie West
Ainakin minun salainen unelma olisi jäädä lukkojen taakse kirjastoon tajuttoman komean, ja salaperäisen nuoren miehen kanssa. Mikä on juuri se, mitä Autumnille tapahtuu tässä Kasie Westin kirjassa. Hän, ja huhujen ympäröivä Dax jäävät jumiin kirjastoon viikonlopuksi, mikä ei ole ideaali tilanne kummankaan osapuolen mielestä. Luvassa on pakon edessä tapahtunutta tutustumista, ja yllättävän yhteyden löytäminen.

Vaikka By Your Side vaikutti ensi alkuun hyvältä, en pitänyt hirveästi sen edetessä tapahtuvista juonenkäänteistä. Ne tuntuvat paikoitellen aika absurdeilta, ja epäuskottaviltakin. Vaikka Autumnin ja Daxin suhde on ihan söpö, ja kirjastoon jumiin jääminen on hyvä idea, muut tapahtumat söivät kirjan pidettävyyttä.

Fill-in Boyfriend, Kasie West
Kirjan juoni on periaatteessa yksi suosikeistani. Eli sellainen, jossa pyydetään täysin satunnaista ohikulkijaa esittämään seurustelukumppania, ja sitten rakastutaan. The Fill-In Boyfriend rakentuu tämän kaavan ympärille, kun päähenkilö Gia jätetään juuri ennen promia. Tarina kietoutuu lopulta hänen valheensa ympärille, että kyseessä on hänen entinen poikaystävänsä, eikä randompoika parkkipaikalta. Kun soppaan sekoitetaan vielä vastapalvelus, ja eropäätöstä katuva entinen poikaystävä, mehukas katastrofi on valmiina.

Luetuista kirjoista toisiksi huonoimmaksi valitsin tämän ainoastaan sen takia, että puolet kirjan ongelmista olisi ratkennut puhumalla. Väärinkäsitykset ja "emmä enää kehtaa kertoa"-asenne kaikissa tarinoissa ajavat minut pääasiassa hulluksi, ja turhauttavat vähän liikaa.

Unexpected Everything, Morgan Matson
Poliittisen skandaalin vuoksi Andien kesäsuunnitelmat menevät uusiksi, ja hän huomaa ulkoiluttavansa lähinaapuruston koiria kesätyökseen. Odottamattomat käänteet vievät järjestelmällisen ja asioita etukäteen suunnitelevan Andien aivan uuteen suuntaan, ja voivat mahdollisesti muuttaa kaiken.

Tämä on jaettu toinen sija. Kaikista viidestä kirjasta elin eniten juuri tämän mukana. Viidensadan sivun aikana pyörin epätoivoisesti pitkin asuntoani, ja olin valmis laulamaan onnellisuuteni maailmalle. Jos kesäromantiikka on se mitä haluaa lukea, The Unexpected Everything on must read. Kesätyö koiranulkoiluttajana, läheinen kaveriporukka, romantiikkaa, aarteenetsintää ja huomattavaa hahmokehitystä sisältävä kirja ei voi olla muuta kuin onnistunut. Ja helposti höynäytettävissä kun olen, puolet kirjan käänteistä tuli minulle edes pienenä yllätyksenä.

P.S. I Like You, Kasie West
Tästä juonesta ei voi juurikaan kertoa. Paitsi, että kirjan päähenkilö Lily kirjoittaa kemian tunnin aikana suosikkilyriikoitaan pulpettiinsa, ja seuraavan kerran paikalle saapuessaan kappaletta on jatkettu, ja hänelle on jätetty viesti sen yhteyteen. Nopeasti hän, ja nimetön kirjekaveri, vaihtelevat jo täysimittaisia kirjeitä jättämällä ne pulpetin alla olevaan rakoon. Ja romanttiikkaa on tietenkin luvassa.

Kirjeet ja anonyymit lähettäjät ovat parhautta. Mikään ei ole viihdyttävämpää, kuin että saa arvailla kuka kirjan sivuhenkilöistä on kirjeenvaihdon toinen osapuoli (pakko myöntää, että kerrankin olin oikeilla jäljillä aika pikaisesti), ja lopulta seurata sitä hetkeä, kun on aika tunnustaa kuka todellisuudessa on kyseessä. P.S. I Like You on siitä hyvä, että kirjeiden lähettäjien henkilöllisyydet paljastuvat toisillensa siten, että lukijana ehtii vielä seuraamaan kaiken purkautumista, ja Lilyn sekä toisen osapuolen suhteen kehittymistä tarkemmin. Täydellistä.

Hello, Goodbye and Everything in BetweenJennifer E. Smith
Muista postauksen kirjoista poiketen Jennifer E. Smithin kirjassa pohditaan lukioaikaisen parisuhteen kohtaloa. Clare ja Aidan viettävät viimeisen yön yhdessä ennen molempien lähtöä collegeen eripuolille maata. He kiertävät kotikaupungissaan, kerraten tapahtumia suhteensa ajalta, yrittäen löytää jotain, joka kertoisi heille, miten tulevaisuuden kanssa tulisi menetellä.

Nopeasti luettavana, edellä mainituista kirjoista poikkeavana tarinana Hello, Goodbye and Everything in Between on ehdottomasti paras viidestä. Se on samaan aikaan vähän katkera ja sydäntälämmittävä, täynnä kasvukipuja ja muutoksen tuulia täynnä oleva kirja. Lukion jälkeen kotipaikkakunnalta opiskelemaan lähteminen on itsellekin tuttua, ja vaikka en joutunutkaan dramaattisesti pohtimaan parisuhteen selviytymistä, ystävien ja perheen jättämiseen liittyvät hetket osuivat lähelle.


* * * * *


Jennifer E. Smith on jo valmiiksi yksi lempikirjailijoistani, mutta nyt olen löytänyt uuden suosikin Kasie Westistä! On harmillista, ettei näiden tyyppisiä kesäromansseja suomenneta juurikaan, tai kirjoiteta suomeksi, sillä tässä on genre, joka tekisi mistä tahansa kesästä hieman toiveikkaamman.

Jatkoa tälle YA-romantiikka"sarjalle" en uskalla vielä luvalta, mutta lukulistalla on jo joukko samantyyppisiä kirjoja, joten ehkäpä, ehkäpä.

10 kommenttia:

 1. Kustantajat varmaan ajattelevat, ettei näiden kääntäminen olisi hyvää bisnestä, kun nuorilla on nykyään niin hyvä kielitaito :P Ja jatka ihmeessä näiden ya-romanssien esittelyä - kaipaan aina välillä jotain pientä kivaa välipalaa ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että tää "sarjan" jatko saa kannustusta. Täytyy varmaan kesällä lukee näitä kesäromansseja...
   Ja ehkäpä näitä myös pidetään aika nopeasti ohimeneviä trendejä, ettei senkään takia kannata kääntää. Niitä jotka kiinnostaa, lukevat sitten englanniksi :D

   Poista
 2. Onko näissä kuinka vaikeaa sanastoa? Kiinnostelisi hirveästi lukea, mutta englanti ei oo ihan vahvin kieli mulle :D Kyllä vaikka Frendien katsominen enkkuteksteillä ja/tai ilman tekstitystä onnistuu, eli mitä oot mieltä - pystyiskö tämmöinen vähän tohelompikin lukemaan näitä... D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa rohkeesti vaan yrittää! Valitse joku lyhyt kirja aluks, esim. just Kasie Westin tai Jennifer E. Smithin kirjat on lyhyitä, kun taas toi Unexpected Everything on 500 + sivua pitkä, joten en välttämättä alottais sellasella, niin ei vaivu epätoivoon :D näissä romanssikirjoissa on kyllä aika perussanaistoa, ja luulisin että tollasella Frendi-sanastolla pärjäis. Rohkeesti vaan kokeilemaan, kaikkihan on jostais alottanut :)

   Poista
 3. Näin kun ulkona takatalvi riehuu onnensa kukkuloilla niin oli jotenkin kiva (toki myös vähän haikee) lukea tää sun postaus. Tuli niin suuri kaipuu kesään, että oottaminen on vaikeeta.

  Mutta se mitä piti sanomani, niin kiva että on tosiaan muitakin, jotka tykkää tällaisista kevyistä ya-kirjoista. Mun tulee hirveen vähän luettua tämmöisiä pelkkiä romantiikkakirjoja, vaikka ne kyllä uppoais paremmin kuin hyvin, kun pääasiassa lukeminen on nyt painottunut fantasian/paranormaalin puolelle.

  Jotenkin myös tulee aina vähän myös huono fiilis, kun lukee jotain tällaisia kirjoja ja vielä tykkää niistä älyttömästi, kun tuntuu, että on jo kohderyhmän ulkopuolella reilustikin. Ja sit ite aattelee et ihmiset kattoo kieroon jos kertoo lukevansa tällasia. Ei siis pitäis aatella näin ollenkaan, vaan lukea menemään ja nauttia :D Siks musta olikin ihana lukee miten avoimesti toit ilmi sen, että nautit näitten lukemisesta paljon. En tiiä onko sulla ees ollut samanmoisia ajatuksia kuin mulla. Yritän ite päästä koko ajan tästä ajatuksesta eroon ja lukee just sitä mikä oikeesti kiinnostaa.

  Oli varmaan vähän sekava kommentti :D Mut täytyy varmaan laittaa nää lukulistalle. Ainakin Smithiltä oon ajatellut lukevani sen Tilastollisen todennäköisyyden kohdata se ainoa oikea vai mikä olikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää tässä itekin alko vähän kaipaamaan, kun tätä kirjottaessa sato lunta ulkona :D

   Ymmärrän hyvin ton pointin, ja välillä itteäkin vähän hävettää kun intoilen kaikiata YA uutuuksista, vähän turhaa kyllä. Vielä enemmän tässä romanssi-intoilussa "riskialtista" on se, että näitähän pidetään hirveen ongelmallisina, ja pitäisi enemmin kritisoida kun kannustaa näiden kirjottamista :D täytyy vaan häpeilemättömästi julistaa rakkauttansa näihin <3

   Hyvä kommentti oli! Suosittelen ihan hirveesti Tilastollista todennäköisyyttä, oon lukenu sen ihan liian monta kertaa, ja se on edelleen yks parhaista kirjoista ikinä!

   Poista
  2. :D Mä mietin ihan liikaa sitä, että millaisia kirjoja kehtaa lukea. Yövuoroon töihin varsinkin pitää aina raahata sellainen paksu, katu-uskottava raskaan sarjan fantasiakirja, vaikka tällaista kevyempää viihdettä olisi varmaan paljon helpompi lukea väsyneenä :P

   Poista
 4. Ää haluan lukea nää kaikki! :DD Milloinhan saisin aikaiseksi.. Tosin omakin hylly sisältää vaikka kuinka paljon tämän tyyppisiä kirjoja lukemattomana. Nää vois varmaan olla hyviä lukujumin poistajia.. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis musta nää on just sopivia lukujumin ratkasijoita! Tai musta ainakin kun nää on niin nopeesti luettavia, ettei tuu sellasta "haasteen" tunnetta! Kokeile jos auttais :)

   Poista
 5. Mukavaa että päätit kirjoittaa YA-kirjoista, sillä itse nautin tämän genren kirjoista, vaikkakin luen enimmän fantasiapainotteisia opuksia :D. Tällaisia tekstejä on aina kiva lukea. Näitä rakkaustarinoita pitäisi lukea itsekin enemmän, mutta saan niin huonosti aikaiseksi aloitettua tällaisia kirjoja. Mutta ne joita olen lukenut ovat tavalla tai toisella viihdyttäviä ja murtavat lukujumin hyvin :).

  Olen myös huomannut tämän, että ehkä katsotaan vähän kieroon kun sanot, että luen vielä tämän tyyppisiä kirjoja tämän ikäisenä. Itsellekin tulee välillä sellainen fiilis, ettei varmaan aivan kuulu kohderyhmään. Ajattelen asian kuitenkin niin, että luen sitä mistä tykkään ja muut saavat lukea ja tykätä mistä haluavat. Ja oikeastaan tiedän yhden henkilön joka on tuplasti mua vanhempi ja lukee aivan saman tyyppisiä kirjoja kuin mekin ;).

  VastaaPoista