perjantai 28. huhtikuuta 2017

Lukemisen formaatti

Pohdinta-sarjan kolmas osa on täällä! Jos otsikko ei jostain syystä ole ilmeinen, tällä kertaa olen päätynyt pohdiskelemaan lukemisen eri formaatteja. Tai ainakin muutamaa niistä.

On hassua, miten monella tavalla voikaan loppujen lopuksi lukea. Ja miten erilaisesti jokainen lukija ajattelee näistä tavoista. Itselleni tuli heti ensimmäisena mieleen kolme tapaa: Fyysiset kirjat, e-kirjat ja äänikirjat. Puhumattakaan siitä, miten monia tapoja löytyy vielä jokaisen kategorian sisältä. Sisältöhän on kaikissa sama, mutta pelkästään tarina ei välttämättä vaikuta, kun valitaan sitä, millä kirja pitäisi lukea.
Koska jokaisella formaatilla on omat hyötynsä ja haittansa, päätin lukijaystävällisyyteen vedoten kirjoittaa mielipiteeni näistä kaikista kolmesta "erikseen".

Kirjakirja:
Viime aikoina ne isommat pokkarit (jumbopokkarit? Se muoto, jossa valtaosa englannin kielisestä kirjallisuudesta Suomessa myydään) on paljastunut lukijaystävällisimmäksi painetun sanan muodoksi. Sivut avautuvat normaalisti, mutta ne eivät paina ihan yhtä paljon kuin kovakantiset kirjat. Oli kyseessä sitten pokkarit, kovakantiset tai niiden hämmentävät välimuodot minulle fyysinen kirja on aina ollut se ensimmäinen vaihtoehto lukemisessa. Mikään ei ole parempaa kuin konkreettisesti nähdä oma etenemisensä, ja ehkä vähän pläräillä etukäteen mitä on luvassa kahdensadan sivun päässä.

Fyysiset kirjat ovat myös kaikista esteettisin vaihtoehto näistä kolmesta. Niitä voi asetella ja pinota miten sattuu, niistä saa parhaimmat Instagram-kuvat, ja kirjahyllyssä ne voi järjestellä lukemattoman monella eri, toinen toistaan silmää mielyttävämällä tavalla. Ja jos nämä ei ole hyviä puoli tarpeekseen, niin fyysinen kirja ei teoriassa vain voi kadota jonkun päivityksen ja teknisen vian vuoksi, se ei vaadi suoranaisesti sähköä, ja niiden hankkiminen kirjastoista on kaikista helpointa näistä kolmesta. Todennäköisesti kirjakirja ei ole ensimmäinen asia mitä laukusta tai kädestä pyritään julkisella paikalla varastamaan.

Mutta kuten sanottu, fyysisillä kirjoillakin on huonot puolensa. Ne painaa aivan tajuttomasti; asia joka konkretisoituu viimeistään sillon, kun niitä pitää alkaa muuttamaan uuteen asuntoon. Ne vievät tilaa repuissa ja laukuissa, ja matkalukemista pitää harkita tarkkaa, sillä kuuden kirjan pakkaaminen lomalle ei ole aina yksinkertaisinta. Ellei jätä jotain muuta pois. Eikä niitä yleensä saa myytyä eteenpäin ja ne keräävät aivan tajuttomasti pölyä.

E-kirja:
Näistä kolmesta oma inhokkini. Toisaalta en ole elämäni aikana montaakaa e-kirjaa lukenut, mutta aiempien kokemusten perusteella, en tulekaan niitä juuri lukemaan. Miksi en pidä e-kirjoista, on ensinnäkin niiden hankaluus (ostaako lukulaite vai tihrustaa kännykällä vai tietokoneella), ja itse iPadillä lukeneena tämä tyyli ei tunnu kovinkaan silmäystävälliseltä. Iltaisin lukiessa silmät menee ristiin rastiin sivuilla, eikä näyttöä saa tarpeeksi hämäräksi, ja yksi väärä hipaisu niin sitä on päätynyt kymmenen sivua taaksepäin. Kuulostan ehkä hieman teknologiavastaiselta, ja itsekin ihmettelen välillä tätä e-kirja vastaisuuttani, ottaen huomioon, että puhelin on periaatteessa käteni jatke nykyään.

Toisaalta, kuten sanottu, olen vasta tässä kuussa uskaltanut antaa e-kirjoille uuden mahdollisuuden, enkä ole kärsinyt ihan niin paljon, kuin mitä annan ymmärtää. Onhan se ihan kätevää, että kokonainen kirja mahtuu iPad minin kokoiseen tilaan, eikä se paina kuin murto-osan siitä mitä normaali kirja painaisi. Jos lukulaite löytyy omasta takaa, e-kirjat saattavat kyllä tulla hieman halvemmiksi, ja ainakin iBooksista näyttäisi löytyvä kiitettävä määrä esimerkiksi klassikoita ilmaiseksi. Eikä kirjat vie asunnosta juurikaan tilaa lukulaitteella. Ja näitä saa nykyään yllättävän paljon lainattua kirjastosta! Mutta vaikka e-kirjat ovat saaneet uuden mahdollisuuden, epäilen vahvasti, etten jatkossakaan tule niitä suuremmin lueskelemaan.

Äänikirja:
Äänikirjat olivat minun viime vuoden kesäromanssini. Pitkä tarina tiiviisti, matkustimme paljon töiden takia, ja huomasin sata kertaa kätevämmäksi kuunnella kirjoja, kuin yrittää kantaa niitä mukana, ja lukea aamuvarhaisella, kun mieluimmin vaan istuskelisi silmät kiinni. Joten päädyin kokeilemaan Audiblen ilmaista kokeilukuukautta, jonka mukana saa yhden ilmaisen äänikirjan. Enkä ole sen jälkeen perunut tilaustani. Äänikirjat ovat siitä hyvä lukemisen muoto, että itse ei kirjan etenemisen eteen tarvitse tehdä muuta, kuin istua kuulokkeet päässä. Sitä varten ei tarvitse erillistä laitetta, vaan niitä pystyy kuuntelemaan esimerkiksi puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta. Ja e-kirjojen tapaan, ne ei fyysisesti vie ollenkaan tilaa.

Toisaalta äänikirjoja kuunnellessa ainakin minun on vaikea tehdä mitään, missä pitäisi kirjoittaa tai lukea, koska huomioni karkaa heti pois lukijasta. Tiskaus tai siivoaminen sujuu kuitenkin paremmin kuin hyvin! Äänikirjat ovat yllättävän kalliita, esim. Audiblessa uutuuksista saataa joutua maksamaan 30€, joten itse olen hankkinut kirjani alennuksien aikaan. Toisaalta äänikirjoja saa nykyään kirjastoista (ja niitä löytyy jonkin verran Youtubesta. Tosin yleensä vain hetken aikaa tekijänoikeuskysymysten takia...). On varmasti selvää, että olen hyvin pro-äänikirja ihminen, joten en osaa oikein haukkua niitä :D Täytyy harkita omaa postausta äänikirjoista, sillä asiaa jäi sanomatta vaikka millä mitalla.

* * * * *

Mieltymyksiä ja tapoja lukea on kuitenkin varmasti yhtä paljon kuin on lukijoitakin. Ehkä tämä pohdinta herätti jossain innostuksen tarttua äänikirjoihin, tai antamaan vielä mahdollisuuden e-kirjoille. Kuten todettu, vaikka ennakkoluuloista on vaikea päästä eroon, se on mahdollista, ja mitään ei kannata tuomita ennen kuin asiaa on todella kokeillut :D

Olisi hauska jälleen kerran kuulla teidän mielipiteitä asiasta! Mikä formaatti on teidän suosikkinne? Miksi joku näistä on parempi kuin toinen? Jäikö joku lukutyyli mainitsematta? + Onko kellään ideoita, mitä muuta voisin pohdiskella tulevina kuukausia?

12 kommenttia:

 1. Mä oon hirveän vanhanaikainen, joten kyllä se fyysinen kirja on suosikki <3 Se pinoaminen ja hyllyyn järjestäminen ja kaikki vastaava on vaan niin hauskaa. Ja lisäksi suhtaudun todella epäluuloisesti teknologiaan :D Äänikirjoja kyllä ajattelin juuri eilen kävelyllä, kun siinähän meni runsaasti hyvää lukuaikaa hukkaan lenkkipolulla talsiessa :D Mutta kyllä se paperi vaan tuntuu ja näyttää niin kivalta, vaikka viekin tilaa ja painaa laukussa ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjat kyllä tehokkaasti valjastavat lukuaikaa myös silloin, kun ei voi kävellä nenä kiinni kirjassa. Mutta ymmärrän hyvin epäluulon teknologiaan, ja sen fyysisen kirjan viehätyksen :D

   Poista
 2. Kirjakirja, ehdottomasti. Ja vaikka kovakantiset ovat ihania esineinä, ovat pokkarit usein kätevämpiä. Sujahtavat kassiinkin mukavasti. E-kirja? Ei, ei todellakaan. Ei tihrustelua, kiitos, eikä sähköisiä vempaimiakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pokkarit on kyllä tosiaan niin paljon helpompia! Ehkä oma äänikirjaviehätyskin on pitkälti sen tulosta, että kuulokkeet ja puhelin ovat sellaisia must have esineitä avainten ja rahapussin rinnalla, kun lähden ulos...

   Poista
 3. Audible kävi kiinnostamaan kovasti! Mutta ymmärsinkö oikein, että Audiblesta pitää maksaa kuukausimaksua? Ja sitten vielä erikseen kirjat jotka haluat kuunnella maksavat? :D (lukuunottamatta ensimmäistä ilmaista kirjaa). Paljonko maksat suunnilleen äänikirjoista, jos et tuota 30e täyttä hintaa maksa?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä voi valita hieman eri tyyppisiä tilauksia, mutta itselläni on tosiaan se halvin, eli kuukausimaksu on 14-ish euroa, ja siihen sisältyy yksi ilmainen äänikirja kuukaudessa koko valikoimasta. Sieltä voi myös valita esim. n. 30€ maksavan 2 kirjaa kuukaudessa tilauksen ja niin päin pois.

   Itse yleensä yritän käyttää kuukauden creditin (eli sen, millä voi ostaa ilmaisen kirjan) sellaisessa kohtaa, kun sivustolla on kaksi yhden hinnalla tarjouksia. Joskus on myös ihan alennusmyyntejä, tai sitten koko sivuston kattavia tarjouksia. Kallein kirja mistä olen maksanut on ollut varmaan maksimissaan 10€ luokkaa, yleensä kuitenkin lähempänä 6€.
   Eli creditillä kirjoja saattaa saada puoleen hintaan, kun kuukaudessa siitä credististä maksaa sen 14 euroa. Ja niitähän voi ostaa lisää kolmen "pakkauksissa", jolloin ne maksavat yhteensä n. 35 euroa. Tätä en ole koskaan kokeillut, mutta välillä aina houkuttelee kyllä.

   Audible on aika toimiva omasta mielestäni, jos vaan on yhtään innokas äänikirjojen kuuntelija, ja toi 14€ ei tunnu liian suolaiselta. Siellä on mahdollisuus kerran saada alennus, että kolme kuukautta maksaa 7€, mutta sitä ennen on pitänyt tilata hetken aikaa täysihintaisena tätä. Suosittelen kyllä lämpimästi!

   Poista
  2. Ah kiitos valaisevasta vastauksesta :D Nyt kävi kiinnostaa vielä enemmän. Ainut vaan, että en tiedä yhtään miten itelläni lähtee tuo englanninkielisten äänikirjojen kuuntelu :D Jos lopetat Audiblen kuukausimaksun maksamisen, jääkö creditillä ostetut kirjat kuitenkin sun kuunneltavaks? Tai että, onks ne käytännössä aina sun?:D

   Poista
  3. En oo vähään aikaan lopettanu tota tilausta, mutta Audiblen sivujen mukaan kirjat jäävät itselle vaikkei enää tilausta olisikaan; ainoastaan ne käyttämättömät creditit katoaa. Ja kirjathan saa ladattua omalle koneelle vaikka iTunesissa tai Window media playerillä kuunneltavaksi (en kyllä itse osaa tätä), mutta kirjat on tosiaan ihan omia sitten, eikä riippuvaisia Audiblen toistopalvelusta.

   Englanniksi on yllättävän helppo ainakin omasta mielestäni kuunnella. Tuolla voi kuunnella pienen näytepätkän kirjasta, niin saa vähän fiilistä millainen lukija on kyseessä. Ja nopeutta voi säättää itselleen sopivaksi. Ilmainen kuukausi on ihan kätevä tossa, niin kerkeää tutustua, ja katsoa onko se oma juttu :D

   Kuulostaapa kunnon mainospuheelta tämä xD

   Poista
  4. No hyvä mainospuhe olikin xD! Lähtee luultavasti heti testiin kun työt vähän helpottaa ja aikaa hyödyntää ilmainen kuukausi ;)

   Poista
 4. Nimetön2/5/17 17:48

  Pakko tulla hehkuttamaan e-kirjoja! Niissä ei ole mitään hankalaa, kunhan on oikeanlainen laite! Itselläni on nyt kuukauden ollut käytössä Kobo Aura ja olen ollut kyllä tosi tyytyväinen!

  - E-ink-näytöllä varustettu lukulaite on silmille ihan yhtä mukava kuin tavallinen kirja, koska näyttö ei värise. Fonttikoon voi vielä säätää itselle miellyttäväksi.
  - Jos lukulaitteessa on hyvä taustavalo niin hämärässäkin lukeminen onnistuu.
  - Laite on niin pieni ja kevyt, että sitä pitelee helposti yhdellä kädellä. Mä saan helposti niskat tosi jumiin tiiliskiviä lukiessa. Ja se sopii pienempäänkin käsilaukkuun.
  - Jos iskee yhtäkkiä lukuinspiraatio, kirjan saa parilla klikkauksella heti luettavaksi (esim. Kobon omasta kaupasta) eikä tarvitse odottaa postipakettia tai lähteä kirjakauppaan.
  - Akku kestää viikkoja ja jopa kuukausia jos wifin ja taustavalon käyttöä välttelee. Eli matkalla ei välttämättä tarvitse huolehtia latauksesta.

  Harmittaa vain, kun Suomessa e-kirjat ovat ihan naurettavan kalliita. En kyllä voi käsittää, miten e-kirja voi olla jopa kalliimpi kuin fyysinen kirja! Englanniksi lukemista riittää onneksi pikkurahalla.

  VastaaPoista
 5. Haluaisin kuunnella äänikirjoja, mutta jostain syystä niihin keskittyminen on minulle tosi vaikeaa. Olen myöskin visuaalinen oppija, joten kirjoista ei jää niin paljon mieleen kuuntelemalla kuin lukemalla. Mulle paras vaihtoehto on perinteinen kirja pölyineen ja painoineen. Saan alleviivata, kirjoitella, lauttaa sivuja koirankorville ja sisustaa niillä kodin omannäköiseksi. E-kirjoja en hirveästi lue, tosin esimerkiksi ACOWARin luin kokonaan e-kirjana, kun fyysinen kirja saapui vasta sen jälkeen, kun olin jo saanut sen loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan fyysisellä kirjalla kuitenkin puolensa aina! Äänikirjoihin totutteleminen kestää kyllä hetken aikaa, se on pakko myöntää. Välillä on tosi raskasta kuunnella, mutta pitäisi vastata viesteihin tai selaa puhelimella uutisia. Kuten sanottu, aivot menee ihan solmuun :D

   Poista