perjantai 20. tammikuuta 2017

V.E. Schwap: A Gathering of Shadows

Viime syksynä luin V.E. Schwapin A Darker Shade of Magic kirjan, joka ihastutti suunnattomasti. Siitä innostuneena hankin Audiblesta aikalailla heti sarjan toisen osan, A Gathering of Shadowsin, joka jäi valitettavan pitkäksi aikaa roikkumaan. Lopulta joulun Lapin matka osoittautui mitä parhaimmaksi äänikirjan kuuntelu ajaksi, ja sain tämän osan luettua, juuri sopivasti siten, että joudun odottelemaan sarjan kolmatta osaa vain pari kuukautta (A Conjuring of Light julkaistaan ilmeisesti 21.2.)
* * * * *
- - Now, restless after having given up his smuggling habit, Kell is visited by dreams of ominous magical events, waking only to think of Lila, who disappeared from the docks as she always meant to do. As Red London finalizes preparations for the Element Games--an extravagant international competition of magic meant to entertain and keep healthy the ties between neighboring countries--a certain pirate ship draws closer, carrying old friends back into port. 
And while Red London is caught up in the pageantry and thrills of the Games, another London is coming back to life. After all, a shadow that was gone in the night will reappear in the morning. But the balance of magic is ever perilous, and for one city to flourish, another London must fall.

Sarjan edellinen kirja nosti riman korkealle A Gathering of Shadowsia ajatellen, ja minulla oli pienen pieni pelko, että toinen osa tulee kärsimään niin vahvasta aloituksesta. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Kun epäilin A Darker Shade of Magicin kohdalla, miten sarja voisi oikein jatkua sujuvasti, tässä on täydellinen esimerkki siitä. Tutut hahmot palaavat takaisin, ja vaikka tarina eroaa periaatteessa täysin ensimmäisestä kirjasta, odottamattomatkin juonenkäänteet sitovat tarinan yhteen aiempien tapahtumien kanssa.

Valitettavasti en edelleenkään onnistunut ihastumaan tai kiintymään sarjan naispäähenkilöön Lilaan, joka vaikuttaa mielestäni edellistäkin kirjaa ärsyttävämmältä, ja stereotyyppisemmältä hahmolta. Vaikka jotkut kliseet on vältetty, silti. Miten monta niitä voi yhteen hahmoon onnistua kirjoittamaan? Huomasin tarttuvani todella pieniin yksityiskohtiin hänessä, joita sitten velloin loppukirjan ajan nenääni nyrpistellen.

Toisaalta, sarjan mieshenkilöt ovat jälleen yhtä ihastuttavia. Kell, joka on suuri suosikkini, sekä hänen prinssiveljensä Rhy, ja uutena hahmona mukaan tuotu Alucard Emery ovat kerrassaan toimivia hahmoja. Ei valittamista. Varsinkin Kell, ja hänen tarinansa vie mukanaan. Huomasin oikeasti sääliväni hahmoa, ja ärsyyntyväni aivan tavattomasti siitä, miten häntä kirjan aikana kohdellaan. Schwap on onnistunut kirjoittamaan eläväisesti hänen tuntemuksistaan, ja siitä miten edellisen kirjan kokemukset ovat vaikuttaneet Kellin ihmissuhteisiin ja ajatuksiin. 

Pahinta kirjassa on kuitenkin sen loppu. En ole pitkään aikaan ollut yhtä turhautunut cliffhangeriin, mutta herranjestas, voisiko helmikuu jo tulla, jotta saisin tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu? Turhauttavaa, miten onnistuneesti tämä kirja loppuu. 


Joten, jos piti A Darker Shade of Magicista, niin kannattaa lukea myös A Gathering of Shadows. Meinasin kirjoittaa, että tämän vuoden paras fantasiakirja minkä olen lukenut, mutta se on myös ainoa, joten palataan siihen loppuvuodesta. Tällä hetkellä kuitenkin vahva ehdokas. Schwapin kirjoitustyyliä, maailmanluontia ja tarinan kerrontaa ei voi kuin ihailla, ja tulen varmasti lukemaan myös sarjan kolmannen osan.* * * * *
XXXX
Julkaisuvuosi 2016
Kustantaja Titan Books (UK)
Kuunneltu äänikirjana
Englanniksi (ei suomennosta)
512 sivua (16h 9min)
Kuvaus Goodreads, kansikuva Audible

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti