sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Helsingin kirjamessut: Päivä 2


Auringon nousu ennen aamiaista
Messujen toinen päivä osoittautui minun osalta perjantaihin verrattua melkeinpä kiireiseksi. Aamulla herätyskello soi puoli kahdeksalta, mutta tottuneena pommiin nukkujana nousin ylös puoli yhdeksältä. Sinänsä ongelmaa ei olisi ollut, ellei WSOYn ja Tammen järjestämä bloggariaamiainen olisi alkanut yhdeksältä. Koska pommiin nukkuminen on enemmän sääntö kuin poikkeus, hallitsen nopeat lähdöt, ja aikalailla tasan yhdeksäksi paikan päälle. Oli hauska nähdä lisää uusia bloggarikollegoita, ja tutustua samalla jollain tavalla paremmin tähän blogien ympärillä tapahtuvaan pöhinään.

Aamupalan lisäksi tarjolla oli viisi kirjailija haastattelua. Paikalla puhumassa olivat Claes Andersson, Anha Snellman, Tuula-Liina Varis, Hannu Mäkelä ja Riitta Jalonen. En entuudestaan tuntenut juurikaan näiden kirjailijoiden teoksia, mutta tilaisuus tarjosi paljon lukuvinkkejä, sekä herätteli ajatuksia aamukoomasta kiinnostavilla keskustelun aiheillaan.
     Andersson puhui vanhentumisesta ja kuolemasta, Snellman Syysprinssin filmatisoinnista sekä kirjoittamisesta, Varis keskittyi kirjaansa ja historiaan, sekä sen vaikutuksiin. Mäkelältä kuuli viisaita totuudesta ja sen subjektiivisuudesta, eikä Riitta Jalosen pohdiskelu uusimmasta kirjastaankaan jättänyt kylmäksi. Kirjailijat vastailivat vielä bloggareiden kysymyksiin, ja syntyipä lopuksi pienimuotoista keskustelua blogien merkityksestä kirjallisuus kritiikissä.

Vähän puolivahingossa eksyin aamiaiselta Atenan järjestämälle bloggaritilaisuudelle, jossa kirjailijat Tiina Lifländer ja Soili Pohjalainen keskustelivat kustannustoimittaja Kanerva Eskolan johdolla mm. bloggaamisesta, kirjoittamisesta, blogien lukijoiden ja kirjoittajan suhteesta sekä siitä miten eri alustat vaikuttavat kirjoittamiseen.

Kun Atenan tilaisuus päättyi, kiiruhdimme muutaman bloggaajatoverin kanssa Boknäsin osastolle, jonne oltiin suunniteltu epävirallista bloggaritapaamista. Uusia naamoja oli vaikka millä mitalla, ja varmasti monen kanssa olisi ollut vielä hauska vaihtaa vähän useampikin sana. En ehtinyt olemaan paikalla kuin vajaat kolme varttia, sillä Paperi T (Henri Pulkkinen) oli puhumassa rapistä ja runoudesta yhdellä messulavoista. Juostuani aluksi aivan väärälle puolelle messuhallia ja hetken ihmeteltyäni onnistuin löytämään oikeaan paikkaan. Ehdin nähdä viimeisen lyhyt elokuvan ohjelmasta Valkokankaalla saamelainen elokuva, ja harmittaa kyllä, etten tajunnut mennä paikalle aiemmin!

Pulkkinen oli luontevan ja rennon oloinen puhuja, ja häntä olisi ollut ilo kuunnella pidemmänkin aikaa. Valitettavasti haastattelu jäi suht lyhyeksi. Se sai kuitenkin innon tarttua Paperi Tn runoteokseen Post-Alfa, joka on lojunut pöydälläni lukuinspiraatiota odottelemassa.

Tämän jälkeen vaeltelin ympäri messuhallia, kävin syömässä (ylihinnoitellun) Hesburger aterian, ja vaeltelin vielä vähän lisää. Löysin hieman vahingossa muutaman halvan kirjan, jotka ostin viime metreillä mukaani. Vähän ennen kolme kävin hakemassa takkini ja suuntasin kohti kotia.
     Illasta tuli vielä toiminnan täyteinen siinä määrin, että täytyi lähteä hankkimaan minulle mekkoa parin viikon päässä häämöttäviin vuosijuhliin. Parin tunnin reissu onneksi tuotti tulosta.

Huomisessa (teknisesti tänään) häämöttää viimeinen messupäivä ja paluumatka Jyväskylään. Olen muutenkin huono kuuntelemaan keskusteluja, joten messulehteen on merkitty ainoastaan yksi ohjelma joka kiinnostaisi. Huominen on omistettu lähinnä kahden euron kirjoille ja antikvariaatti puolelle. Muutama täsmäostos kummittelee vielä mielessä.

Tästä tuli sen verran pitkä postaus, että taidan lopetella näihin tunnelmiin. Huomenna luvassa ainakin kolmannen päivän raportti, ja ehkä erillinen kirjaostospostaus. Sanotaanko, että _yritin_ hillitä itseni kirjahankintojen saralla, mutta yritykseksi se näyttäisi myös jäävän.

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvin tapahtumarikkaalta päivältä ja oli mukava nähdä vaikka vain hyvin pikaisesti:) Onnistuin rajoittamaan omat ostokset vain neljään kirjaan, vaikka olisihan sitä voinut lisääkin ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika kiire päivä! Ja niinpä, vähän lyhyehkö kohtaaminen, mutta parempihan se oli kuin ei mitään :)
   Neljä kirjaa on just hyvä määrä, mulla niitä kerty nyt tän päivän jälkeen kaikkiaan seitsemän. Ainakin riittää lukemista hetkeksi.

   Poista